Wednesday, May 24, 2006

The Complete Hit of the Week Recordings


Het Hit of the week - Durium project is in 1994 gestart met de publicatie van de eerste Hit of the week - Durium discography, een boekwerkje van 40 pagina's waarin een tweehonderdvijftigtal Durium platen, m.n. de Hit of the week platen beschreven stonden.
Op dit moment zijn er een drietal boeken verschenen met in totaal een 1300-tal Amerikaanse en Europese Durium platen. Door dit Hit of the week - Durium project zijn er zo'n duizend uitgaven boven water gekomen, die nooit beschreven en dus (bijna) vergeten waren. De papieren discografieeën zijn nog steeds te koop, maar er wordt ook hard gewerkt aan een
online Hit of the week - Durium discografie.

Het verschijnen van de discografieën maakte het mogelijk om de kartonnen platen opnieuw op CD uit te brengen. Er zijn momenteel wereldwijd een tiental CDs verschenen die compilaties bevatten van deze kartonnen platen; zes Amerikaanse producties, drie Japanse en één Nederlandse. De kwaliteit van de opnamen verschilt enorm, mede omdat het maken van een goede transfer heel moeilijk is. Zelf heb ik de discografische informatie voor de drie Japanse en de Nederlandse CD mogen leveren.


Dankzij het gedurfde initiatief van Archeophone is het aantal Hit of the Week CDs binnekort uitgebreid tot achttien.


In 2002 kwam Doug Benson met het gewaagde voorstel om te proberen alle wekelijks verschenen Hit of the week platen op CD uit te brengen. Een droom voorstel, waarop ik natuurlijk geen nee gezegd heb, al was bekend dat sommige uitgaven helemaal van de aardbodem verdwenen leken. Toch lukte het ons om binnen een jaar alle Hit of the week platen, ook die, waarvan alleen maar een enkel exemplaar aanwezig was, boven water te krijgen.

We leerden veel over de technische kanten van het project, bijvoorbeeld hoe de technici van Durium experimenteerden met de zgn microgroef, die het mogelijk maakte de eenzijdig bespeelbare platen een speelduur te geven van meer dan 5 minuten. Er kwamen ook testplaten en privé opnamen boven water en promotieplaten, die de wekelijkse uitgaven moesten aanprijzen

Om de enige Nederlandse promotieplaat (die niet op Archeophone verschijnt) te beluisteren klik je
hier. - De eerste Amerikaanse promotieplaat van eind 1929 hoor je als je hier klikt.

De eerste twee dubbel CDs met de Complete Hit of the week Recordings zijn verschenen op het
Archeophone label en de volgende twee verschijnen eind 2006 en eind 2007.

Een titeloverzicht en geluidsfragmenten zijn te vinden op de volgende sites:
The Complete Hit Of The Week Recordings volume 1
The complete Hit Of The Week Recordings volume 2

Een fragment van de precies 75 jaar geleden uitgebrachte Hit of the week I Surrender Dear is te horen als je op de titel boven dit blog klikt (21 mei 1931)

De CDs zijn te koop bij Muziekhandel Spronk te Breda en bij Timeless Records in Wageningen.

Keep swinging

Hans Durium Koert

0 Comments:

Post a Comment

<< Home